THIRRNI TANI +90 242 511 99 98 MOBIL +90 538 888 16 16 GJENI NJË PRONË

Çfarë janë Ashuret?


Çfarë janë Ashuret?

Emri Ashure vjen nga gjuha hebre, Ashura. Ashure është një ëmbëlsirë e bërë në vendet myslimane, në mesin e të cilave është Turqia. Ëmbëlsira bëhet për ta festuar ditën e dhjetë të muajit të veçantë, Muharram ul Haram në kalendarin Hixhri. Ky muaj i veçantë festohet në përgjithësi në shtator, që përkthehet si Viti i Ri në kalendarin Hixhri. 

Në muajin Muharram ul Haram, janë dhjetë arsye që e bëjnë atë të veçantë. Këto janë: 

 1. Muaji kur profeti Adem u lind. 
 2. Profeti Musa pështyu në det që të kalojnë ndjekësit e tij. 
 3. Profeti Nuha filloi filloi montimin e harkut.
 4. Profeti Jonuz doli nga goja e peshkut. 
 5. Profeti Jusuf u ngjit nga pusi, ku e hodhën vëllezërit dhe motrat e tij.
 6. Jezusi (profeti Isa) u lind.
 7. Pendimi i profetit Davud u pranua. 
 8. Profeti Ismail ishte lindur (djali i profetit Ismail). 
 9. Profeti Jusuf (djali i profetit Jakub) i ishte rikthyer shikimi.
 10. Profeti Ejup u shërua nga sëmundja.

Ky muaj i cili feston të gjitha ngjarjet festohet me shpërndarjen e një ëmbëlsire e cila bëhet duke përzier nëntë përbërës të ndryshëm. Pasi të bëhet, lihet të ftohet dhe më pas u shpërndahet familjeve dhe fqinjëve. Në cilindo qytet që jeni, komuna shpërndan Ashure të gatura në shtëpi për të pastrehët dhe më pas për njerëzit që kalojnë përreth.

Disa myslimanë gjithashtu agjërojnë gjatë këtij muaji pasi besohet se është "Sunnet" (veprim i bërë nga profeti Muhammed). 

Këto janë nëntë përbërësit që përdoren për ta gatuar këtë ëmbëlsirë: 

 1. Gruri
 2. Bizele pule
 3. Fasule të thata
 4. Oriz
 5. Rrush pa fara
 6. Arra pishe
 7. Kajsi te thata
 8. Fiq i thatë
 9. Sheqer

Shija dhe ngjyra e ëmbëlsirës mund të ndryshojë nga kush e gatuan atë. Nuk ka kufizime në atë që mund t'i shtoni. Shumica e njerëzve shtojnë ose heqin disa nga përbërësit kryesorë për ta bërë atë sipas dëshirës së tyre.

Të rejat & Vështrimet

Chat
Ask a question