THIRRNI TANI +90 242 511 99 98 MOBIL +90 538 888 16 16 GJENI NJË PRONË

Çmimi i Madh i Turqisë / Formula 1 në Turqi


Çmimi i Madh i Turqisë / Formula 1 në Turqi

Ishte njoftuar se Turqia do të ishte nikoqire e Çmimit të Madh të Formula 1 në parkun "Intercity Istanbul". 

Kur dhe si u bë Formula 1 e popullarizuar në Turqi? 

Formula 1 ka qenë e popullarizuar në mbarë botën për shumë vite, por fatkeqësisht, ishte prezantuar në Turqi në vitin 2003 pas fillimit të ndërtimit të parkut "Intercity Istanbul" nga Hermann Tilke. Kompletimi i parkut u bë në vitin 2005 dhe kushtoi plotë 40 milionë dollarë. Kjo pistë është ndër më të mirat në botë me dizajnin e përgjithshëm si dhe me qoshet, pjerrësitë-rëniet dhe rrënjën e kundërt të akrepave të orës.

Pista ishte aktive prej hapjes deri në vitin 2011 me Sebastian Vettelin që e fitoi trofeun pasi ky kompeticion ishte mbajtur në vende tjera shkaku se pista e humbi interesimin shkaku i mungesës së tifozëve. Arsyeja për këtë është se çmimet e biletave ishin të shtrenjta dhe njerëzit turk nuk kishin kulturë për motorsport. Kështu, në disa prej garave të fundit shkaku i numrit të vogël të tifozëve, ata duhej të ndryshonin pamjet e kamerave për televizion. Pas vitit 2011, pista u përdorë për programe të ndryshme televizive dhe ngjarje tjera. Në vitin 2020, një pandemi u shpërnda në gjithë botën duke pasur ndikim të madh në turizëm, industri dhe ekonomi. Kjo ndikoi edhe në Formula 1 në masë të madhe pasi nuk kishte shumë pista për të qenë nikoqir i një ngjarjeje të tillë, por Turqia u bë nikoqir i këtij viti.

Siç e cekëm më lartë, kjo e bën të vështirë për pilotët dhe inxhinierët ta parashikojnë dhe manovrojnë në pistë. Andaj kjo e bën atë interesant për tifozët këtë vit. 

Çfarë duhet t'i kushtoni vëmendje garës së këtij viti?

Ekipet e Renault, Mclaren Renault dhe BWT Mercedes janë favoritë dhe do të mundohen të fitojnë këtë vit. Gjithashtu, për shkak të shanseve të mëdha për reshje shiu, pilotët do ta kenë më të vështirë ta arrijnë vijën e finishit. 

Të rejat & Vështrimet

Chat
Ask a question