THIRRNI TANI +90 242 511 99 98 MOBIL +90 538 888 16 16 GJENI NJË PRONË

Xhamia Sultan Ahmet


Xhamia Sultan Ahmet

Në vitet 1609-1617, mbreti osman, Ahmed 1 kërkoi ndërtimin e një xhamie. Pas kërkimeve të gjata, i famshmi Mehmed Aga pranoi sfidën dhe nisi ndërtimin e një prej xhamive më të famshme në botë. 

Rreth xhamisë 

Arsyeja pse xhamia quhet "Xhamia e Kaltër" nga evropianët është sepse është e mbuluar nga pllakat e kaltra, e gjelbra dhe të bardha si dhe ngjyra e brendësisë. Gjithashtu, ka kupola brenda xhamisë që janë të ngjyrosura. Xhamia Sultan Ahmet u bë xhamia kryesore e Stambollit kur Hagia Sophia u shndërrua nga një xhami në muze në vitin 1935. Ky kompleks përfshin një xhami, shkollë dhe një zonë për Sultanin, zonën e tregut, dyqanet, banjon, shatërvanin, shatërvanin publik, varret, shkollën fillore dhe dhomat me qira. Të gjitha këto struktura nuk janë sot. Aspekti më i rëndësishëm i këtij ndërtimi është dekorimi arkitekturor dhe artistik i bërë nga 20 mijë pllaka Iznik. 

Karakteristikat e xhamisë

Derisa pllakat në katet e ulta janë tradicionale, lulet, frutat dhe hijëzimet e plakave në galeri janë mahnitëse. Elementi më i rëndësishëm në xhami është mihrab (altari), i bërë nga While the tiles on the lower levels are traditional, the flowers, fruits and cypress patterns of the tiles in the gallery are opulent and magnificent. The most important element in the mosque is the mihrab(altar), e bërë me mjeshtëri të shkëlqyer dhe mermer të gdhendur. Muret ngjitur janë të mbuluara me pllaka qeramike, por një numër i madh i dritareve rreth tij e bën atë të duket më madhështore. Një tipar tjetër i xhamisë është se është projektuar në atë mënyrë që të gjithë të mund ta dëgjojnë imamin, edhe kur është më e mbushur me njerëz.

Një fakt i vogël rreth xhamisë 

Sultani akuzohej për arrogancë pasi kur xhamia Sultan Ahmet kishte shtatë minare, aso kohe ishin vetëm gjashtë sosh në Qabe, në Mekë. Sulltani e zgjodhi këtë problem duke ndërtuar minaren e shtatë në xhaminë Masjid-i Haram në Mekë.

Të rejat & Vështrimet

Chat
Ask a question