0
Telefono tani +90 242 511 99 98 Celular +90 538 888 16 16

Si të bëjmë hetim për rrezikun nga tërmeti nga E-Goverment?


Vendi ynë përballet me tërmete çdo ditë. Gjëja e parë që na vjen në mendje kur mendojmë për tërmetet është nëse shtëpia ime është rezistende ndaj tërmeteve? Çfarë mund të bëhet për të hetuar rrezikun nga tërmetet nga E-Goverment? Ju mund t'i gjeni përgjigjet në pyetjet tuaja në këtë artikull. 

A e dini se çfarë është rreziku nga tërmeti në vendndodhjen tuaj? Ka mundësi që një tërmet të ndodhë në çdo moment në shumicën e provincave në vendin tonë. Në vitin 2020, ne kishim disa tërmete si rezultat i lirimit frekuent të energjive. "Ndërtesat vrasin, jo tërmetet". Ne e kuptojmë këtë fjali më së miri me çdo tërmet që ndodhë. Karakteristika kryesore e ndërtesave që shkaktojnë humbjen e jetëve është se nuk janë rezistente. Një platformë ku njerëzit nga e gjithë Turqia e kanë marrë nga AFAD në fillim të vitit ndihmon të njohim rrezikun e të ndërtesës.  

Rreziku nga tërmeti mund të bëhet përmes E-Devlet (Goverment). 

Harta e rrezikshmërisë nga tërmeti 

Me hartën e rrezikut nga tërmeti në Turqi, në një program uebsajti, janë vendosur shërbimet dhe zonat më të frekuentuara nga tërmetet në kohët e fundit dhe kjo ka shkaktuar humbjen e jetëve; qytetarët mund të shohin rrezikun nga tërmetet në regjionet që jetojnë. Në fillim të vitit 2020, kjo hartë ishte krijuar nga Menaxhmenti i Presidencës për Fatkeqësi dhe Emergjencë si dhe nga Drejtorati i Përgjithshëm i Eksplorimeve dhe Kërkimeve të Mineraleve. Ju mund t'i gjeni zonat e rrezikshme në detaje, si provincat, distriktet dhe lagjet. Sipas njoftimit nga AFAD, harta është e mbushur me rreziqet nga tërmetet me të dhëna të detajuara, katalogje tërmetesh dhe modele të ndryshme matematikore. 

Për më tepër, në hartën e hulumtimit, zonat e asamblesë emergjente të përcaktuara nga AFAD në rast të ndonjë tërmeti mund të dihen. Ngjyrat në hartë përcaktohen nga tonet nga e verdha e lehtë në të kuqe të errët. E verdha e hapur tregon zonën më pak të rrezikshme, ndërsa e kuqja e errët zonat më të rrezikshme. Falë këtyre ngjyrave, ne lehtë mund të shohim nivelin e rrezikut që do të hasni me rrezikun e tërmetit.

SI TË BËJMË NJË HULUMTIM TË RREZIKUT NGA TËRMETI PËRMES E-GOVERMENT? 

Harta e rreziqeve e krijuar nga AFAD dhe MTA mund të arrihet lehtësisht nga faqja zyrtare e AFAD ose nëpërmjet E-Goverment. Ata që duan të pyesin për rrezikun e tërmetit në rajonin ku jetojnë, do të duhet të fusin koordinatat dhe të adresojnë informacionin e rajonit ku ata banojnë për të parë hartën. Hartat e rrezikut nga tërmeti në Turqi mund të shihen kur kërkohen nga Google.

Pasi të keni hyrë në uebsajt, mund të arrini në hartën e vijës së rreziqeve duke ndjekur hapat e mëposhtëm.

1- Kyçuni me kredencialet tuaja të E-Goverment në https://tdth.afad.gov.tr.

2-Pasi hapet "Harta e Rrezikut nga Tërmetet në Turqi", klikoni "Address Inquiry" në qoshin e poshtë dhe zgjedhni informacionin e adresës. 

3- Shtypni qytetin tuaj, distriktin, fshatin dhe informacionet e lagjes. Pas bërjes së zgjedhjes, harta do t'ju tregojë zonën ku ju ndodheni. 

4-Ju mund të gjeni informacione në lidhje me ngjyrën e tonit të regjionit tuaj, linjën e rrezikut dhe situatën aktuale këtu.