0
Telefono tani +90 242 511 99 98 Celular +90 538 888 16 16

Linjë e re treni për ta lidhur Turqinë me Evropën


47 përqind e linjës hekurudhore Çerkezköy-Kapıkule është kompletuar. Stacioni hekurudhor, kur të kompletohet, do t'i ofrojë Turqisë një standard të lartë të lidhjes me shtetet evropiane. Linja hekurudhore, e cila ka 53 nënkalime, 59 mbikalime, 16 ura hekurudhore, dy tunele, 194 kanale dhe tre ura rruge, është duke vazhduar pushimet në ritëm të shpejt. Projektet janë tashmë duke u realizuar dhe menaxheri i projektit thotë se 275 milionë euro nga 530 milionë euro janë ofruar nga fondi i grantit të Bashkimit Evropian.  

Zhvillimi

Të dhënat e mbledhura deri më tani tregojnë se progresi në punimet për rrugën në të cilën do të shtrohen shinat ka arritur në 98 përqind. 47 përqind e punimeve tjera në linjën Çerkezköy-Kapıkule, e cila është duke u ndërtuar në kuadër të Projektit të Hekurudhave Halkalı-Kapıkule, kanë përfunduar. Aktualisht, 18 kilometra shina janë hedhur brenda kufijve të regjionit tonë dhe qëllimi për të përfunduar projektin më 31 dhjetor 2023 është ende i realizueshëm.

Pse është i rëndësishëm për Turqinë? 

Është thënë që "nëse ne zbulojmë rrugën e vjetër Silk, Turqia është tashmë vend i rëndësishëm dhe strategjik. Një shtet që është gjithmonë në vëmendje. Së bashku me këtë lidhje transporti, do të jetë rruga kryesore e rrugës së re moderne, Silk. Regjioni ynë do të jetë me mundësi të shumta në aspektin e trenave bashkëkohor dhe të shpejtë, me distancën e tij në aeroportin e Stambollit dhe portit Burgas në Bullgari, afër tri portave në Bullgari dhe dy të tjerave në Edirne. Është projekt shumë i rëndësishëm për zhvillimin e vendit tonë dhe njerëzve tanë. 

Kohë më e shkurtër transporti 

Me projektit që do ta lidhë Edirne, Kırklareli dhe Tekirdağ me linjën e re të trenit të shpejtë, koha e udhëtimit mes Halkalit dhe Kapikules do të reduktohet nga tetë orë në 3.5 orë për trenat e mallrave dhe nga 3.5 orë në një orë e 35 minuta për trenat e pasagjerëve. Kapaciteti i linjës ekzistuese do të rritet për katër herë. Kur projekti të kompletohet, pritet që linja Halkali-Kapikule do të arrijë në një kapacitet transporti prej 9.6 milionë tonë nga 1.53 milionë tonë për vit, dhe numri mesatar i pasagjerëve do të rritet nga nga 600 mijë në 3.4 milionë, që është një vlerë e madhe. 275 milionë eurot e projektit, nga kontrata e nënshkruar për 530 milionë euro, do të ofrohen nga fondi i granteve të Bashkimit Evropian.

Përfitimet e projektit 

Projekti ishte dizajnuar duke marrë parasysh gjithë masat mjedisore, për shembull ruajtja dhe ripërdorimi i tokës organike përgjatë rrugës së linjës, duke bërë lehtësi për botën e egër dhe duke prodhuar linja të dobishme. Do të ketë stacione në Çerkezköy, Büyükkarışan, Lüleburgaz, Babaeski, Edirne dhe Kapıkule brenda projektit, i cili u nderua me Çmimin Frymëzues të Projektit 2019 në fushën e "financave dhe financimit" në Udhëheqjen e Projekteve të Infrastrukturës Strategjike Eurasia Forum.