0
Telefono tani +90 242 511 99 98 Celular +90 538 888 16 16

Rinovimi për mbrojtjen kundër tërmeteve


E marta e 17-të ishte 22 vjetori i njërit prej tërmeteve më të mëdha që goditi Turqinë. Kjo katastrofë ishte një prej më të fuqishmeve në historinë e Turqisë duke lënë të vdekur mijëra persona. Hulumtimet kanë treguar se vendi ende nuk është i sigurtë nga tërmetet pasi tërmeti me magintudë prej 7.4 shkallës goditi qytetet në vitin 1999. 

Shumë ekspertë tërmetesh parashikojnë se mund të ndodhë një tërmet i tillë në një të ardhme të afërt, që mund ta arrijë shkallën prej 6.6. Turqia ka shumë linja aktive që përshkojnë vendin. Me të vërtetë, vendi ynë është pronë e shumë fatkeqësive dhe shumë tërmeteve vdekjeprurëse. Ne vetëm mund të shikojmë në vitin 2020 kur një tërmet me magnitudë prej 6.6 shkatërroi Izmirin.  

Çfarë mund të bëjë shteti? 

Ekspertët besojnë se shteti duhet të fokusohet më shumë në përgatitjet për tërmete për të tentuar të parashikojnë kur ato mund të ndodhin. Pas tërmetit të vitit 1999, industria e ndërtimit ishte rishikuar, rregulloret ishin ndryshuar dhe kishte kampanja të mëdha vetëdijësimi. Njerëzit bën strategji për të rinovuar shtëpitë dhe qeveria ndërmori kampanjë urbane transformuese për të prishur ndërtesat e vjetra duke i zëvendësuar ato me ndërtesa rezistente ndaj tërmeteve. 

Në Stamboll, ndërtesat publike, shkollat dhe spitalet janë rinovuar ose rindërtuar. Por, kritikët thonë se nuk mjafton kjo andaj ka edhe mijëra ndërtesa të ndërtuara para vitit 2000 që ndodhen në zona jo stabile tokësore. Atyre i është treguar të mos blejnë shtëpi të ndërtuara para vitit 2000. Kjo është arsyeja e mjaftueshme për investitorët e huaj dhe vendas që të blejnë pasuri të paluajtshme nga kompanitë me reputacion si Summer Home sepse ka besueshmëri për ndërtesat rezistente ndaj tërmeteve.