FAQ - Informacionet e nevojshme


Këtu është lista me pyetjet e shpeshta që do t'ju ndihmojnë juve në blerjen e një prone në Turqi.

A mund të blej një pronë si i huaj në Turqi? Si i huaj, ju duhet t'i përkisni cilitdo prej kombësive që kanë të drejta reciproke dhe mund të blini një pronë në Turqi.

A mund të marr leje qëndrimi nëse blej një pronë në Turqi? Si çdo i huaj tjetër, ju mund të merrni leje qëndrimi për një vit në Turqi pasi të tregoni të gjitha dokumentet e nevojshme.

Nëse dua të blej një pronë në Turqi, a duhet të kem leje qëndrimi? Jo, ti nuk duhet ta kesh këtë.

A ka ndonjë kufizim gjatë blerjes së një prone në Turqi? Prona nuk mund të vendoset në zona ushtarake ose zona me rëndësi historike, zona pyjore dhe toka primare bujqësore dhe duhet të ketë titull pronësie. Të gjitha pronat që shesim ndjekin këto pika.

A mund të investoj në më shumë se një pronë? Po, nuk ka kufizime në numrin e pronës që mund të blini në Turqi.

A mund të blejë një kompani e huaj një pronë në Turqi? Po, kompanitë mund të zotërojnë një pronë në Turqi. Vendi i origjinës së ndërmarrjes duhet të ketë marrëveshje reciproke me Turqinë.

Kush e përcakton çmimin e një prone? Çmimet e pronës së ndërtuar tani përcaktohen nga ndërtuesi i saj. Ju duhet të paguani të njëjtin çmim me këdo që ju blini pronë, direkt ose përmes palës së tretë.

Kush shet pronanë Turqi? Ka shumë mënyra të ndryshme për të blerë një pronë. Opsioni më i mirë është të zgjidhni një agjent të licencuar të pasurive të paluajtshme, megjithatë, ka shumë njerëz të tjerë, për shembull shitës stoli ose lëkure, kamerierë etj., të cilët shesin pronën në rajonet turistike të Turqisë.

Pse duhet të blej një pronë përmes një agjenti të pasurive të paluajtshme? Agjentët e pasurive të paluajtshme janë profesionistë që ju ndihmojnë në blerjen e pronës tuaj. Summer Home është një kompani me licencë me përvojë që ju ofron të gjithë informacionin e nevojshëm për të blerë një pronë në Turqi. Me një gamë të gjerë të pronave për shitje, ne do t'ju ndihmojmë të zgjidhni pronën e duhur për ju dhe t'ju udhëzojmë në të gjitha hapat e procesit të blerjes.

Si është perceptimi i përgjithshëm i vendasve ndaj të huajve? Të mirëpresësh ngrohtësisht çdo mysafir është një pjesë e pandashme e kulturës turke. Ju mund të jeni i sigurtë se do të ndiheni po aq mirë sa në vendin tuaj (nëse jo më komod) sa herë që vizitoni Turqinë.

A është e nevojshme të mësohet gjuha? Për të mësuar gjuhën varet plotësisht nga ju. Nuk është e detyrueshme të mësoni gjuhën pasi gjuhët kryesore (anglisht, gjermanisht, rusisht) fliten gjerësisht në vendet ku ne veprojmë.

A kanë vendet ku operoni keni një qasje të lehtë gjatë gjithë vitit? Aeroportet më të afërta në vendin ku ne veprojmë janë Aeroporti ndërkombëtar i Antalias dhe aeroporti Gazipaşa-Alanya, të cilët operojnë gjatë gjithë vitit. Ka shumë fluturime nga/në aeroportet kryesore evropiane nga/në Antalia dhe Gazipaşa gjatë gjithë vitit.

Si duket sektori i shëndetësisë në Turqi? Kujdesi shëndetësor turk punon me tre lloje të ndryshme spitalesh: spitale publike, spitale universitare dhe klinika private. Spitalet publike dhe private përmbushin standardet ndërkombëtare në lidhje me cilësinë e pajisjeve dhe njohuritë e specializuara. Shumica e spitaleve kanë marrëveshje me kompanitë ndërkombëtare të sigurimeve.

A ka ndonjë bankë ndërkombëtare ku operoni? Ka shumë banka ndërkombëtare në vendet ku ne operojmë (HSBC, Fortis), por edhe banka turke me zyra në Evropë (Is Bank, Garanti, Akbank).

A mund të huajt të marrin hipotekë në Turqi? Po, të huajt mund të huazojnë para nga bankat turke. Summer Home bashkëpunon me disa kompani ndërtimi dhe bashkëpunon me një nga bankat më të mira në treg, Deniz Bank, të cilat ofrojnë normë fikse të interesit deri në dhjetë vjet.

Si duket procesi i blerjes? Së pari ju duhet të zgjidhni një pronë, të nënshkruani një marrëveshje me shitësin, të paguani të gjitha shpenzimet dhe të merrni titullin e pronësisë. Për më shumë informacion në lidhje me procesin e blerjes, klikoni këtu.

Cilat janë kostot që duhet të paguaj gjatë blerjes së një prone në Turqi? Ka disa kosto që dalin gjatë blerjes së një prone në Turqi. Summer Home ju informon në detaje se çfarë duhet të paguani, klikoni këtu.

Cilat janë kostot shtesë për të blerë një pronë në Turqi? Me përjashtim të shpenzimit të tarifës së pronësisë, në ofertat tona nuk ka absolutisht asnjë kosto të fshehur. Çmimi që shihni është çmimi përfundimtar.

Çfarë është TAPU? TAPU është emri turk i titullit të pronësisë, i cili është dokument ligjor që tregon se ju zotëroni të gjitha të drejtat mbi pronën. Të gjitha pronat duhet të kenë një titull pronësie nga Zyra e Tokës dhe Regjistrimit.

Sa kohë duhet të pres para se të marr aktin e pronësisë? Duhet aplikacion. Tre ditë më pas e merrni titullin tuaj të pronësisë, duke filluar nga dita kur blini një pronë në Turqi.

A mund të siguroj pronën time në Turqi? Po, pasi të blini pronën tuaj në Turqi, mund ta siguroni atë. Summer Home do t'ju ndihmojë të gjeni një kompani të përshtatshme të sigurimeve.

Cilat janë taksat lokale që do të duhet të paguaj? Ka disa taksa komunale që duhen paguar dy herë në vit, por shumë minimale në krahasim me qytetet kryesore evropiane.

A do të marr një ndihmë për mobilimin e pronës time? Summer Home ofron një ndihmë për mobilimin e pronës tuaj në Turqi. Ne bashkëpunojmë me ekipin e stilistëve me përvojë dhe ju ofrojmë shërbimet tona të kompletuara të arredimit ose të personalizuara të dizajnit të brendshëm.

Po në lidhje me trashëgiminë? Nëse nuk përmendet ndryshe, në rast se diçka i ndodh pronarit të pronës, pasuria trashëgohet automatikisht te bashkëshorti/ja ose fëmijët. Për të bërë ndonjë ndryshim në dokumentin e pronësisë, do të duhet të përfshini ndihmë juridike.

A mund t'i marr paratë e mia në vendin tim nëse shes pronën time? Po, nuk ka absolutisht asnjë kufizim që ju të merrni paratë tuaja përsëri në vendin tuaj të origjinës, përveç taksës së fitimit të kapitalit që përfundimisht do të duhet të paguani.

A duhet të paguaj tatimin mbi fitimin e kapitalit nëse shes pronën time? Sipas ligjeve turke, ju nuk keni pse të paguani tatimin mbi fitimin e kapitalit nëse shesni pronën tuaj pas pesë viteve të pronësisë.

A mund të lëshohet prona me qira? Kjo është e mundur sigurisht. Nëse nuk jetoni përgjithmonë në pronën tuaj, atëherë lëshimi me qira gjatë mungesës suaj është edhe një burim i mirë i të ardhurave. Ju gjithashtu do të duhet të paguani taksë mbi qiranë, nëse vendosni të lëshoni me qira pronën tuaj në Turqi.

A është i mundur importimi i automjeteve apo mobiljeve? Importimi i automjeteve dhe mobiljeve është i mundur. Sidoqoftë, kostot e transportit, doganave dhe detyrimeve të sigurisë janë shumë të larta; prandaj rekomandohet të blini mobilje ose makinë në Turqi.

Çfarë është ISKAN? Ekzistojnë dy lloje të ISKAN-it: Iskan i përgjithshëm dhe Iskan personal. Iskan i përgjithshëm është dokument teknik për ndërtimin. Ky dokument është dhënë nga autoriteti lokal dhe dëshmon se pasuria e paluajtshme ka marrë të gjitha miratimet e nevojshme që ndërtesa të përdoret për qëllime banimi dhe të jetojë atje përgjithmonë. Iskan privat për apartamente që merret nga pronari së bashku me TAPU dhe kërkohet gjithashtu për regjistrime të reja të energjisë elektrike dhe ujit.

Çfarë ofron Summer Home për ju? Ne ofrojmë të gjitha shërbimet që ju nevojiten gjatë blerjes së pronës tuaj në Turqi. Ne trajtojmë të gjithë dokumentacionin dhe ju ofrojmë shërbime para dhe pas blerjes së pronës tuaj.

A mund ta shoh një pronë para se ta blej? Summer Home ofron një udhëtim kujdestar për klientët e saj. Ju mund ta shikoni pronën dhe të zgjidhni një të përshtatshme për ju.

Këtu jemi përpjekur t'u përgjigjemi pyetjeve më të rëndësishme. Nëse pyetja juaj nuk ndodhet këtu, mos hezitoni të na kontaktoni.

Lajme & Informacion