Çaji turk


Çaji është një pije e nxehtë me të paktën pesë mijë vjet histori, megjithëse hyri në kulturën turke pak vonë. Për shumë të huaj, kafeja turke është gjëja e parë që u shkon në mendje kur flasin për traditat. Ata gjithmonë u sjellin të dashurve të tyre kafe turke pas një vizite në Turqi. Sidoqoftë, çaji ka një vend më të madh në kulturën turke. Çaji ka shumë mënyra të pirjes dhe shërbimit, por në thelb pihet nga mëngjesi deri në natë. Mëngjeset nuk fillojnë para se çaji të vijë në tryezë dhe pas një darke të këndshme të gjithë duan një gotë çaj të bërë mirë në Turqi. Vetëm në shekullin e 19-të turqit pranuan çajin në jetën e tyre të përditshme dhe në fund të shekullit, ata madje filluan ta kultivonin atë. Si simbol i fillimeve, mbarimeve, miqësisë dhe mikpritjes në Turqi. Të gjitha llojet e marrëdhënieve; gjithçka, nga takimet më të rastësishme te ato më zyrtare, fillojnë me çaj.

Kultura e çajit në Turqi

Kjo pije e nxehtë dhe qetësuese mund të gjendet në të gjitha llojet e kafeneve dhe shtëpive në Turqi. Madje ka lokacione të veçanta ku shërbehet vetëm çaj. Edhe pse këto vende janë emëruar si ‘Kahve’ ose ‘Kahvehane’, ato zakonisht shërbejnë, kryesisht sepse është më e lirë dhe më e lehtë për t’u gjetur sesa kafeja. Këto vende janë në pothuajse të gjitha lagjet, përveç plazheve në vendet e pushimeve. Është gjithashtu një pjesë thelbësore e kuzhinave turke. Çaji bëhet kur një mysafir vjen ose ka një mbledhje të miqve ose të familjes. Përveç kësaj, është bërë për njerëzit që vijnë në shtëpinë e tyre për të punuar, të tilla si një hidraulik, pastrues ose ndërtues i një lloji. Çaji tregon pranim dhe punë të mira të njerëzve. Nëse vizitoni shtëpinë e dikujt në Turqi dhe nuk ju ofrojnë çaj, duhet të shqetësoheni për qëllimet e mikpritësve tuaj.

- Çaji në turqisht është ‘Cay’. ‘Cay’ ishte fillimisht fjalë kineze, por përdoret në jetën e përditshme sikur të jetë turqisht. Përdoret gjithashtu në Indi dhe Japoni.

- Çaji turk bëhet në çajka të veçantë. Ato kanë dy pjesë: pjesa e sipërme, e vogël dhe e poshtme dhe më e madhe. Procesi fillon me zierjen e ujit. Pastaj vazhdon me vendosjen e barit në pjesën e sipërme të çajnikut dhe shtimin e ujit valë në të. Ju gjithashtu duhet të shtoni ujë dhe le të vlojë. Më pas, duhet të prisni për procesin e quajtur 'demlenmek' që do të thotë procesi i barit që i jep një ngjyrë të kuqe të errët ujit.

- Ka disa mënyra për të shërbyer çaj, por ka gota të qarta në formë tulipani, të bëra posaçërisht për të pirë çaj turk. Ata gjithashtu kanë pjata dhe lugë çaji që përputhen.

- Pasi të ketë përfunduar procesi dhe ngjyra e ujit në vazon e sipërme të bëhet e kuqe e errët, çaji juaj është gati për t'u servirur. Ju duhet të derdhni pak ujë me ngjyrë në gotë dhe të shtoni ujë të vluar mbi të. Sa më shumë ujë të ngjyrosni, aq më intensiv do të jetë çaji juaj.

- Turqit në përgjithësi shërbejnë çaj së bashku me dy kubikë sheqer. Ndërsa, disa turq nuk përdorin sheqer për ta shijuar më mirë çajin, disa njerëz e shohin shijen shumë të fortë dhe shtojnë edhe më shumë sheqer.

- Çajrat janë padyshim një kulturë thelbësore në Turqi. Për më tepër, ka shumë përfitime shëndetësore. Çaji konsumohet pas ngrënies sepse ndihmon procesin e tretjes. Për më tepër, është mirë për zemrën dhe enët e gjakut. Ajo gjithashtu ka një efekt qetësues. Prandaj, turqit e pinë atë kur janë të zemëruar, nervozë ose në ankth.