Shpellat e Alanias


KËTU JANË SHPALLAT MAGJIKE TË ALANIAS 

  • SHPELLA E PIRATËVE

Pika më e lartë e shpellës është e lartë deri në 78 metra dhe është e mundur të hyni atje me një anije. Sipas thashethemeve piratët i ruanin vajzat dhe sendet që kishin vjedhur këtu. Pikëpamja tjetër është, se piratët dërgonin vajzat e vjedhura dhe mallrat deri lart, dhe do të kishte pasur një lidhje midis të dyve. Por pas viteve të erozionit, rruga duhet të jetë shembur.

  • SHPELLA E FOSFORIT

Kjo është një tjetër shpellë e mahnitshme në zonën e kalasë, ku është e mundur të hyni me një varkë të vogël. Kjo shpellë është shumë e vlefshme si për arsye gjeologjike ashtu edhe për arsye estetike. Edhe është më e dukshme gjatë ditës, si dhe shpella shkëlqen edhe natën. Emri u dha sigurisht për shkak të ngjyrës blu me shkëlqim të fosforit.

  • SHPELLA E DASHURISË

Shpella e dashurisë është rreth tre metra mbi nivelin e detit. Nuk është e mundur të hyni me një anije, por njerëzit mund të notojnë brenda për ta parë atë. Shpella e ngushtë ka dy hyrje dhe kur të hyni nga njëra anë e shkëmbit, do të jeni në gjendje të dilni nga tjetra.

  • SHPELLA E DAMLATAŞIT

Shpella e Damlatasit ndodhet rreth tre kilometra larg nga qendra e qytetit ngjitur me detin. U gjet në vitin 1948 kur supozohej që të hapet miniera e gurëve. Në hyrje është 15 metra e lartë dhe pjesa e brendshme e shpellës është si një cilindër i hapur në pjesën e poshtme. Kuptimi i emrit është guri, për shkak të ujit që bie vazhdimisht nga stalaktitet. Jo vetëm për bukurinë e saj natyrore, por është gjithashtu e famshme për ajrin e tij që është i dobishëm për pacientët me astmë. Ka pacientë që kalojnë trajtimin nën kontrollin e mjekut dhe shkojnë në shpellë çdo ditë për një periudhë të caktuar për 21 ditë. Ajri në shpellë nuk ndryshon në dimër apo verë. Është gjithmonë 22°C, lagështia 95 përqind, presioni i ajrit 760 mm. Ajri përbëhet nga 71 përqind azot, 20,5 përqind oksigjen, 2,5 permil dioksid karboni, disa grimca radioaktive dhe jone. Ishte shpella e parë që u hap për turistët. Është në bregun perëndimor të kalasë historike të Alanias.

  • SHPELLA DIM

Shpella u hap për vizitorët në vitin 1998 dhe ndodhet 11 kilometra nga qendra e Alanias, 232 metra mbi nivelin e detit, në perëndim nga mali Cebeli Reis dhe në lindje të luginës së lumit Dim. Vlerësohet se shpella është e vjetër një milion vjet dhe është shpella e dytë më e madhe në Turqi që është e hapur për të gjithë vizitorët. Ekziston edhe një pellg i vogël në fund të shpellës. Gjerësia e përgjithshme është 410 metra, por turistët mund të shkojnë deri në 360 metra. Shpella përbëhet nga stalaktite të pasura, stalagmite dhe travertina.

  • SHPELLA KADIINI 

Shpella është e vendosur në qytetin e Obas në zonën Kadıpınarı. Në vitin 2018 kur Universiteti Süleyman Demirel ishte duke bërë kërkime, ata gjetën skelete njerëzore që i përkisnin periudhës së Paleolitit të Epërm dhe epokës së bronzit të hershëm. Zona e hyrjes është një galeri e madhe por nuk ka informacion specifik për gjatësinë ose karakteristikat e tjera të shpellës. Shpella është e pasur me stalaktite dhe stalagmite.