Telefono tani +90 242 511 99 98 Celular +90 538 888 16 16

Udhëzuesi i udhëtimit në Side


Side është një vend i vogël, i kundërt nga ajo që mendohet. Është në distriktin e Antalias. Megjithatë, është një zonat më të popullarizuara për turizëm. Tërheq shumë të huaj shkaku i kushteve klimatike dhe vendeve historike përreth. 

Historia e Side

Lagjja e ndërtuar në gadishull ishte port thelbësor i qytetit në regjionin e Pamphylias në periudhën arkaike. Ka shumë vende historike në këtë regjion. Zona është bërë një qendër e shkencës dhe kulturës gjatë periudhës romake. Gjatë pushtimeve arabe, u plaçkit dhe shumë objekte humbën. Në fund të vitit 1800, myslimanët e Kretës i mbijetuan rebelimit grek dhe erdhën në këtë zonë duke ndërtuar një fshat banimi. Ky fshat ishte i njohur si Selimye që sot quhet Side.

Vendet historike në Side 

Afër detit, ndodhet tempulli i Apollonit, dhe është bërë nga struktura ikonike e gurit. Heriot është burimi i parë i shkruar rreth tempullit. Monedhat që i takojnë shekullit të tretë ishin gjetur në gërmimet e hamamit antik. Në periudhën vijuese, hamami u rinovua dhe më pas u nda në dy pjesë.  

Agora

Zona ku janë mbajtur takimet zyrtare ishte quajtur Agora. Agora në Side bazohet në qytetin antik.

Teatri antik i Side 

Teatri ndodhet në qytetin e vjetër. Objekti është ndërtuar në tri kate. 

Vendet për të qëndruar në Side? 

Ka shumë hotele në Side dhe në zonat përreth. Hotelet që ndodhen në qendër janë më të vogla se hotelet në periferi, që shumica e tyre shërbejnë mëngjesin. Nëse doni të qëndroni në një hotel all-inclusive, ju duhet të shkoni më larg qendrës. 

Këshilla jonë është të merrni me qira një pronë për pushimet tuaja pasi ju mund të jeni më rehat. Nëse keni familje të madhe, është shumë më ekonomike krahasuar me një hotel. Gjithashtu, le të mos harrojmë të përmendim se nëse ju qëndroni në një pronë, ju mund të shihni më shumë pasi mund të dilni më shpesh jashtë. 

Nëse po kërkoni një pronë në Side për të qëndruar gjatë pushimeve tuaja, klikojeni këtë link

Çfarë mund të ha unë? 

Kryesisht, ushqimi dhe jeta kulturore është e njejtë me provincën e Antalias. Sidomos në sezonin veror, ju mund të shijoni lloje të ndryshme të ushqimeve nga disa pjesë të botës. Nëse doni të shijoni ushqimin vendor, ju mund të zgjedhni pjekje barishtesh, ushqime me vaj ulliri ose ushqim deti. Ndoshta ju merrni me qira një apartament ose vilë, dhe mund të përgatisni ushqimin tuaj, kështu që ju rekomandojmë të vizitoni tregun e së shtunës në Side, ku mund të gjeni barëra dhe fruta të shijshme të freskëta.

Si mund të shkoj unë në Side? 

Side është 60 kilometra nga Antalia. Mënyra më e shpejtë për të shkuar në Side është me aeroplan në Antalia. Nga atje, ju mund të merrni një veturë me qira ose të përdorni transportin që mund t'ju dërgojë deri në destinacionin tuaj.