0
Telefono tani +90 242 511 99 98 Celular +90 538 888 16 16

Yenice, blloku më i madh pyjor i Turqisë


Yenice është blloku më i madh pyjor i Turqisë dhe është nikoqir i Fondit të Botës së Egër. 

Pyjet e Yenice kanë qenë gjithmonë një atraksion për njerëzit me jetën e tij të egër, shumëllojshmërinë e bimëve dhe ngjyrat. E gjelbra mbulon malet gjatë pranverës dhe verës duke i dhënë hije, kurse ngjyra e verdhë dhe e kuqe mbizotëron me ardhjen e vjeshtës. 


Pjesa më e rëndësishme e pyjeve Yenice është zona Arboretum me pemët gjigante të cilat kanë një mikroklimë unike për kujdesin ndaj bimëve endemike. Këto pemë, që janë produkte të larmisë së pasur të bimëve, formohen nga uji dhe lagështia. Këto pemë të rralla, të cilat janë me diametër dhe lartësi të madhe në krahasim me speciet e tyre, janë regjistruar si "Monumente të Natyrës" dhe tani janë nën mbrojtje. Me një diametër prej dy deri në shtatë metra dhe gjatësi prej 18 deri në 30 metra, pyjet e Yenice me lajthitë turke, pemët e yewit, pemët e limonit Kaukazian, Ulmus Glabra dhe pemët e panjeve e bëjnë atë një muze të hapur me ngjyrat e tij të bukura për shkak të vjeshtës. Me pemët e tij monumentale, luginat e bukura, malet që arrijnë deri në dy mijë metra, kanionet e thella, përrenjtë, ujëvarat, kafshët e egra dhe kafshët e ndryshme bimore, pyjet Yenice janë gjithashtu një shembull i shkëlqyer për ekoturizmin për aktivitete të ndryshme në natyrë.


Pyjet si këto të kujtojnë një muze pemësh, që janë vend i frekuentuar nga ata që duan të shohin ngjyra të ndryshme, nga e gjelbra në të verdhën, kafeja dhe e kuqja. Përveç kampingjeve dhe çiklzimit, gjithashtu ka kanione, ngjitje në shkëmbinj, ecje botanikale, etj.