Lumi dhe ujëvara e Manavgatit


Ujëvara Manavgat është ndër vendet më të mira në Antalia, Turqi. Ujëvara dhe rrethina e saj janë tejet të rëndësishme shkaku i pasurive natyrore. Çfarë jeni duke pritur, merrni një varkë udhëtimi në lumin Manavgat dhe notoni në ujërat e ftohtë duke shijuar peisazhin e këtij vendi të bukur. 

Lumi Manavgat 

Lumi Manavgat është i njohur për të qenë si lumi më i gjatë nëntokësor, i cili ka shumën më të madhe të ujit nga një burim i vetëm. Lumi Manavgat është tejet i popullarizuar shkaku i bukurive natyrore. Uji i tyre është i pastër dhe i pasur me minerale. Lumi Manavgat është gjithashtu shtëpi e shumë peshqve dhe specieve të zogjve si trofta, krapi, rosa dhe pata. Për shkak të kësaj, është i popullarizuar tani për ekskursione ditore me varka. Ato nisen nga qendra e Manavgatit, vizitojnë ujëvarën dhe më pas shkojnë drejt fundit të lumit. Udhëtimi është tre apo katër orë i gjatë. Në këto varka, të cilat bartin 30 deri në 150 persona, pijet dhe ushqimi është i përfshirë. 

Ata që duan të notojnë mund ta zgjedhin notin në lum. Uji i lumit Manavgat është tejet i ftohtë, por uji që përfundon në det është më i nxehtë se uji i lumit. 

Ujëvara Manavgat 

Ujëvara Manavgat është 80 kilometra nga Antalia, burimet e së cilës vijnë nga kodrat e malit Seytan, i cili ndodhet në lindje të maleve Taurus. 

Uji i Manavgatit shkon në qytetet antike si Side. Kalon nëpër male, pyje dhe lugina të ngushta të ngjashme me kanionet pasi formon një liqen prej 500 hektarësh. Ky ujë përdoret më pas nga diga Oymapinar, e cila prodhon energji elektrike për Antalian. Uji vjen nga diga dhe lëshohet më pas, duke e bërë ujëvarën të rrjedhë. Edhe pse lartësia e ujëvarës nuk është edhe aq e madhe, ajo krijon pamje që ia vlen të shihen.

Ata që duan të jenë larg qyteteve të ngarkuara, mund të gjejnë zona pikniku rreth ujëvarës. Restaurantet në zonën e ujëvarës ofrojnë ushqim të freskët të detit.